Italialaisen menun osat

Italiassa vierailleet todennäköisesti tietävät, että paikalliseen tapaan kuuluu nauttia moniosainen ateriakokonaisuus alkuruokineen, jälkiruokineen ja tietysti myös viineineen. Tässä artikkelissa kerromme italialaisen menun komponenteista.

Aperitiivi

Italialaista ateriaa edeltää usein juoma, aperitiivi, joka voi käytännössä olla esimerkiksi lasillinen kuohuviiniä tai camparia. Aperitiivijuoman kanssa voidaan nauttia myös pieni alkupala.

Antipasti

Aterian varsinainen ensimmäinen osa ovat alkupalat, italiaksi antipasti. Käytännössä antipastot voivat olla esimerkiksi leikkeleitä, marinoituja kasviksia, munakasta, juustoa tai salaattia. Tyypillisiä antipastoja esimerkiksi ilmakuivattu kinkku melonin kanssa, tomaatti-mozzarella-salaatti eli caprese, oliivit sekä erilaiset salamimakkarat.

Primo piatto

Ensimmäinen pääruoka, primo piatto, on aterian ensimmäinen lämmin annos. Se voi sisältää esimerkiksi pastaa, risottoa tai keittoa. Jos haluat kokea todellisen makunautinnon, kokeile primo piattoksi esimerkiksi klassikkoa spaghetti alle vongole tai spaghetti alla carbonaraa.

Secondo piatto

Toinen pääruoka on nimeltään secondo piatto, ja se on yleensä yksinkertainen, pienehkö annos lihaa tai kalaa. Secondo piatton kanssa voidaan pyydettäessä tarjoilla esimerkiksi kasviksia sisältäviä lisukkeita, joita kutsutaan nimellä contorni.

Dolce

Jälkiruoalla on tärkeä merkitys italialaisessa keittiössä, joten muista jättää tilaa myös makeille herkuille. Jälkiruoka voi olla pala kakkua, leivonnainen tai esimerkiksi hedelmä. Jälkiruoan jälkeen nautitaan tyypillisesti kahvi, joka on italialaiseen tapaan yleensä espresso. Tyypillistä on myös se, että ruoan jälkeen nautitaan ruoansulatusta helpottamaan suunniteltu alkoholijuoma, digestivo.

Vaikka italialainen ateria onkin moniosainen, eivät kaikki italialaisetkaan käytännössä nauti täyttä ateriaa kaksi kertaa päivässä. Usein esimerkiksi arkilounaalla saatetaan jättää alkupalat pois ja syödä esimerkiksi vain primo piatto. Jälkiruoan roolissa toimii usein hedelmä.

Italialaiset ravintolat

Italialaiset syövät melko usein ulkona, ja erilaisia ruokaravintoloita on maassa paljon. Ristorante on hienompi ruokaravintola, kun taas trattorioissa tarjoillaan hieman arkisempaa ruokaa. Nimensä mukaisesti pizzeriat ovat keskittyneet pizzan valmistukseen. Pastaa kannattaa nautiskella erityisesti spaghetteriassa ja zupperiassa keittoja. Jos matkustat Italiaan, kannattaa vältellä nähtävyyksien välittömässä läheisyydessä olevia ruokapaikkoja, erityisesti niitä, joiden valikoimaan kuuluu erityinen “menu turistico”. Paikallisten suosimat ravintolat ovat varmasti myös niitä, joissa tarjoillaan alueelle tyypillisimpiä annoksia kohtuulliseen hintaan.