Italialaiset viinikellarien aarteet

Italia kuuluu Ranskan ohella maailman suurimpien viinin tuottajien joukkoon. Näiden kahden maan tuottamat viinimäärät ovat moninkertaisia esimerkiksi Saksaan tai Chileen verrattuna. Tuottamisen ohella saapasmaan asukkaat ovat kunnostautuneet myös viinien kuluttajina, sillä 70 litran vuosikulutuksellaan he ovat maailman suurimpia viinin kuluttajia. Italialaisilla viineillä on takanaan pitkä historia, joka ulottuu jopa etruskien valta-aikaan noin 700 eaa. Tässä artikkelissa kerromme italialaisista viineistä, niiden historiasta ja luokitteluista.

Italian viinialueet

Italia jaetaan pariinkymmeneen viinialueeseen, joista jokaisella on omaleimainen tyylinsä. Etelä-Italiassa tuotetaan määrällisesti paljon erilaisia viinejä, mutta maan kuuluisimmat viinit, esimerkiksi Barolo, Brunello di Montalcino ja Chianti, ovat kotoisin maan pohjoisosista. Seuraavassa esittelemme joitakin Italian tunnetuista viinialueista.

Italian viinialueista eräs tunnetuimmista on Piemonte, joka tunnetaan omaperäisistä viinien väreistä sekä erityisesti Barolosta ja Barbarescosta. Nämä ovat vahvoja punaviinejä, jotka valmistetaan nebbio-rypäleestä.

Veneton alueella sijaitsevat Venetsia ja Verona ovat tunnetaan maailmalla suosittuina matkailukohteina, mutta alueelta löytyy myös monia mielenkiintoisia viinikohteita. Tällä alueella tuotetaan erityisesti proseccoa sekä monia erilaisia valkoviinejä.

Toscanan maalaismaisemat ovat tuttu näky Italian matkailuesitteissä. Viinien osalta alue tunnetaan erityisesti sangiovese-rypäleestä, josta valmistetaan esimerkiksi Chiantia ja Carmignanoa. Alueella tuotetaan myös paljon viinejä, jotka valmistetaan sekoittaen useita eri rypälelajikkeita.

Etelä-Italiassa sijaitseva Sisilia tunnetaan aurinkoisuudestaan ja pitkästä kesästään. Alueen punaviineistä tunnetuimmat valmistetaan nero d’avola -rypälelajikkeesta. Sisilian läheisyydessä sijaitsevat Liparisaaret, joiden tuliperäisessä maassa kasvavasta moscato-rypäleestä valmistetaan makeita viinejä.

Viinit harrastuksena

Viiniharrastuksen aloittaminen on helppoa ja edullista. Omaa viinimakuaan kannattaa rueta kehittämään maistelemalla aluksi kevyempiä, helposti juotavia viinejä, kuten italialaisia pino grigio -rypäleestä valmistettuja viinejä. Nämä viinit ovat yleensä pehmeitä ja tasapainoisia, ja niitä voi nauttia monien erilaisten ruokalajien kanssa. Myös kuohuviinit sopivat aloittelijoille hyvin.

Jo viiniharrastuksen alkuvaiheessa kannattaa oppia pitämään huolta siitä, että viinit nautitaan oikeassa lämpötilassa. Jääkaappi sopii valkoviinin säilytykseen, ja myös punaviiniä kannattaa pitää jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua. Kuohuviini on parempi jäähdyttää mieluummin liian viileäksi, ja jäähdytystä voi tehostaa asettamalla kuohuviinipullon jääpaloilla täytettyyn astiaan ennen tarjoilun aloittamista.