Pizza ja pasta – Etelä-Italian lahjat maailmalle

Oletko intohimoinen pizzafani vai saako höyryävä pasta-annos veden herahtamaan kielellesi? Tässä artikkelissa kerromme näiden italialaisten ruokalajien ominaisuuksista ja alkuperästä.

Mitä pizza on?

Pizza, jolla on myös suomenkielinen kirjoitusasu pitsa, tarkoittaa uunissa paistettua, yleensä pyöreää leipää, joka on päällystetty tomaateilla, juustolla ja mahdollisesti myös muilla täytteillä. Yksinkertaisimmissa pizzoissa on vain muutamia täytteitä, kuten Italian kuningattaren mukaan nimetyssä Margherita-pizzassa, joka sisältää vain tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa.

Pizzan historia

Ruokalajin historia ulottuu 1500-luvulle saakka, jolloin tomaatti saapui Eurooppaan. Alun perin myrkyllisenä pidettyä vihannesta alettiin käyttää pizzan täytteenä Napolin alueella, ja 1700-luvun loppupuolella ruokalajian suosio alkoi kasvaa. Pizzaa valmistivat ammattilaiset, pizzaiolot, jotka ovat vielä tänäkin päivänä arvostettu ammattikunta saapasmaassa. Aluksi pizzoja myytiin lähinnä ulkoilmakojuissa, ja maailman vanhin pizzeria, Antica Pizzeria Port’Alba, avattiin vuonna 1830.

Muualle maailman pizza levisi suuressa mittakaavassa 1900-luvulla toisen maailmansodan jälkeen, kun Napolissa palvelleet amerikkalaiset veivät perinteisen ruokalajin mukanaan kotimaahansa. Pizza saavutti nopeasti suuren suosion ja maahan perustiin pizzeriaketjuja, esimerkiksi edelleen toiminnassa oleva Pizza Hut. Suomessa ensimmäiset pizzeriat avasivat ovensa 1960-luvulla eikä pizzan suosio näytä vieläkään hiipumisen merkkejä.

Suosituimmat pizzat

Suomalaisten pizzamaku poikkeaa alkuperäisestä margherita-tyyppisestä, yksinkertaisesta pizzasta melko paljon. Pizzeriat ovat pääosin maahanmuuttajien omistamia, ja myös pizzavalikoimat ovat saaneet Italian lisäksi vaikutteita myös Turkista, Kreikasta ja muista Välimeren maista sekä Yhdysvalloista. Ylivoimainen suosikki suomalaisissa pizzerioissa onkin Fantasia-pizza, johon kukin saa valita mieleisensä täytteet. Vaikka italialaiset vierastavatkin ananasta pizzan täytevaihtoehtona, löytyy se monien suomalaisten Fantasia-pizzan täytteiden joukosta.

Pastan monet muodot

Pastalla tarkoitetaan yleensä vedestä ja vehnäjauhosta valmistettua elintarviketta, jota tarjoillaan yleensä kypsennettynä ja jonkinlaisen kastikkeen kanssa. Pastaruuilla on keskeinen rooli erityisesti Etelä-Italiassa, jonka ruokakulttuuriin kuuluvat monenlaiset pastaruoat spaghetista lasagneen ja gnoccheihin. Tuorepastassa on vehnäjauhon ja veden lisäksi kananmunaa, joka tekee siitä toisaalta myös proteiinipitoisemman vaihtoehdon.

Erilaisia pastalajikkeita on kymmeniä, ja Suomessa on myynnissä vain pieni osa saapasmaan omasta valikoimasta. Erilaisia pastalajeja tarvitaan erilaisiin ruokiin. Suomalaisille tuttuja ovat ainakin seuraavat pastat:

  • makaroni
  • spagetti
  • lasagne
  • fusilli (kierrepasta)
  • penne (kynäpasta)
  • ravioli.